Sečenje PVC folije na "kateru"

Kater, sečenje PVC folije

Šta se podrazumeva pod sečenjem PVC folije na kateru?

Ploter PVC folija, poznat pod imenom "kater" (engleski cutter), predstavlja jedno od ubedljivo najpoznatijih tehnoloških "čuda" u domenu izrada reklamnih elemenata koje je svojom pojavom u potpunosti promenilo dotadašnji način i mogućnosti za obradu PVC folije.

Neverovatna preciznost i skoro potpuno uklanjanje dotadašnjih ograničenja vezanih za dozvoljene oblike i kompleksnost motiva koji se seku dovelo je do toga da sečenje PVC folije na "kateru" postane skoro sasatvni deo procesa izrade velikog broja reklamnih elemenata.

Kako teče proces sečenja PVC folije na kateru?

Proces sečenja PVC folije odigrava se potpuno automatski i započinje donošenjem ili izradom vektorskog grafičkog rešenja motiva koje treba iseći. Pre konkretnog procesa sečenja vrši se izbor folije koja se seče vodeći računa da izabrana boja odgovara boji idejnog rešenja datog u fajlu na osnovu kojeg se vrši sečenje.

Za ispravan izbor boja se brinu standardne kolorne tabele na osnovu kojih se označavaju boje folija i boje u izrađenim rešenjima a dva svakako najpoznatija standarda kada su u pitanju boje su PANTONE™ i HKS™ koji definišu svoje kolorne skale.

HKS kolorna skala

 

Koji tipovi folija se mogu seći na kateru?

Za sečenje na "kateru" mogu se koristiti isključivo PVC folije koje su za to predviđene ali zahvaljujući izuzetnoj popularnosti ovog vida reklamnih elemenata postoji ogroman broj proizvođača PVC folija najrazličitijih vrsta specijalno namenjenih sečenju na "kateru". Uz to proizvođači kao što su Oracal i sl. nude garanciju na kvalitet i trajnost folije i do 5 pa i više godina. Posebni tipovi PVC folije takođe imaju i zaštitu od UV zraka itd.

 

Imate dodatnih pitanja ili nedoumica u vezi sečenja PVC folije na "kateru"? Kontakt formular >>

Reference